söndag 11 december 2016

Fotografera istället för att scanna


  

ALTERNATIV TILL FLATBÄDDSSCANNER


Jag har tidigare nämnt att jag provat att fotografera dia istället för att scanna i min flatbäddsscanner (Epson V750 PRO).



Resultatet var inte vad jag hoppats på - framför allt hade jag ingen bra ljuskälla/ljusbord. Min iPad* lämnade en prickig bakgrund. Det hade kanske kunnat fixas genom att placera dia en liten bit ovanför iPad-skärmen. Men så långt kom jag aldrig.
* Finns app som gör plattan till ett ljusbord.

Istället inköptes en dia/negativscanner som faktisk producerar riktigt hyfsat resultat. Både med dia 24x36 och halvformat 18x24. Även småbildsnegativ kan digitaliseras. Utvecklingen på den sidan går fort och upplösningen blir bättre och bättre.

Denna Plexgear (inköpt hos Kjell&Company) har en upplösning på 14 Megapixel. Det finns en billigare modell som "bara" klarar 5 Mpixel.

Nu fick jag ytterligare ett uppdrag - att digitalisera en större mängd 6x6 färgdia.
Då faller min Plexgear ifrån - klarar bara småbildsformat.

Flatbäddsscannern fungerar men tidsaspekten gör att jag nu skall försöka mig på att fotografera istället för att scanna.

Som ljuskälla har jag skaffat ett riktigt ljusbord från Cyberphoto.se -

Dörr LP200 LED ljusbord 178 x 127 mm (5.000 Kelvin)

(denna modell inköpt hos Cyberfoto är utgången men nya, bättre versioner finns)

Bildresultat för dörr lp200

  

På ljusbordet kan jag placera dia, negativ för fotografering.
Kameran jag använder är en Canon G9. Ingen systemkamera utan med fast objektiv. Dock imponerande närgräns. Den är på 13 Mpixel.
En fördel med denna är att den kan fjärrstyras från dator.
Programmet heter PSRemote och finns hos
https://www.breezesys.com

Med programmet kan man ställa in kameran och data går rakt in i datorn.

För den som har en scanner som bara klarar småbildsformat är ju detta ett sätt att digitalisera större negativ ( 6x6 / 9x12) och glasplåtar.

tisdag 18 oktober 2016

Uppfinnaren John Ericson

Uppfinnaren John Ericsons tragiska kärlekshistoria

Varför har denna historia koppling till "Vi Hussar"? Se släktträd efter artikel!

 Denna artikel är författad av Tore Hartung - införd i NLT april 2000.
(klartecken från författaren att återge artikeln)

När kyrkoherdefamiljen Odhner 1840 flyttade in i Medelplana prästgård saknades en familjemedlem, nämligen den femtonårige fostersonen Hjalmar Ericson. Denne var för tillfället ute på arbete vid Trollhätte kanal, han tänkte nämligen utbilda sig till ingenjör precis som sin far. Fadern hette John Ericson och hans namn skulle snart bli världsberömt på grund av geniala ånglokskonstruktioner och skapandet av världens första pansarbåt.

John Ericson hade efter sitt arbete vid Göta Kanal börjat som löjtnant vid Jemtlands Fält Jägare Corps och där blivit förälskad i den vackra Carolina Lilliesköld och hon i honom. Frieriet tillbakavisades dock av Carolinas far, John var ofrälse och saknade förmögenhet. De unga var förtvivlade men fadern var obönhörlig. Deras brev beslagtogs och de förbjöds att träffa varandra.

Några månader efter frieriet stod det dock klart att Carolina väntade ett barn. Fadern beslöt att detta skulle födas i hemlighet och adopteras bort; skandalen måste tystas ned. John Ericson fick inget veta, barnet föddes och i födelseboken kom det att stå: "Moder okänd, 19 år. Fader okänd". Carolina var naturligtvis olycklig och i sin nöd vänder hon sig till John Ericsons syster och bror. Dessa ingriper, tar hand om barnet och kyrkoherdefrun gör det till sitt fosterbarn. För att dölja härkomsten får barnet, som döpts till Hjalmar, senare namnet Elworth, E för Ericson, l för Lilliesköld och worth efter en roman av Walther Scott. Hjalmar får en lycklig barndom, och så småningom får naturligtvis pappan veta om sonens existens, men han är då utomlands och kan bara bistå med lite pengar och utbildningsråd.

Carolina Lilliesköld fick inget lyckligt liv, hon blev bortgift med en sträng och fordrande professor i Uppsala. Som bröllopspresent från den elake fadern fick hon en hel bunt oöppnade brev från John Ericson, och det var naturligtvis ingen bra början på hennes äktenskap.
John Ericson gjorde karriär i USA och blev både berömd och förmögen men kunde aldrig glömma sin ungdomsförälskelse; han dog ogift.

Hjalmar Elworth kom att bli en duktig ingenjör, till slut överdirektör vid Statens Järnvägar och han brevväxlade med sin far. Bara vid ett enda tillfälle träffades de; Hjalmar gjorde på tjänstens vägar en resa till USA och han blev då mycket väl mottagen av sin far. John var då 75 år och Hjalmar 52.
När John Ericson dog och hans stoft på en amerikansk örlogsman överfördes till Sverige var det starkt ifrågasatt att han skulle få sin sista viloplats på Medelplana kyrkogård bredvid sin mor. Så blev inte fallet, ett ståtligt mausoleum uppfördes i stället över hans grav i Filipstad, hans hemtrakt.

Kommentar: Hjalmar Elworth har haft stor betydelse för järnvägens utveckling i Sverige.
Detta framgår av en artikel i Svenskt Biografiskt Lexikon

Hur är Vi Hussar släkt med Hjalmar Elworth?
Jo, Carolina Lilliesköld är ättling till vår "urHuss" Erik Nilsson Huss enligt följande "anträd" framtaget med programmet Genney's släktkalkylator.




fredag 18 mars 2016

Inspelning av föredrag

Efter ca 1 års uppehåll har jag återigen aktiverat mig inom Värmlands Släktforskarförening.
Jag fick förra gången möjlighet att experimentera med live-utsändning av föredrag och det gick väl ganska hyfsat.

Denna gången kanske det blir lite lättare eftersom föredraget skall spelas in och i efterhand publiceras på föreningens medlemssidor som en medlemsförmån.

Eftersom jag inte har någon modernare videokamera kommer jag i morgon spela in föredrag på min laptop.

Jag kommer att använda gratisprogrammet "Open Broadcaster":
https://obsproject.com/index
Det finns flera YouTube-video som visar hur det fungerar!

Det är bara att ansluta en WEB-kamera - jag använder en Logitech HD-kamera som kan skruvas fast på ett vanligt kamerastativ. Jag förlänger USB-kabeln till datorn för att kunna sitta vid sidan av åhörarläktaren. Jag använder kamerans inbyggda mikrofon*).




Man sparar inspelningen direkt till formatet .mp4 vilket innebär bra kvalitet men ändå liten filstorlek.

Jag experimenterar fortfarande med videostorleken. Man kan ju välja mellan 4:3 och 16:9.

Jag räknar med att göra viss efterbehandling - bl.a. göra en startbild.
Detta gör jag i ett köpeprogram "CyberLink Power Director".

*) Jag har även en blåtandsmikrofon som kan anbringas på föredragshållaren. Vi för höra hur webbkamerans mikrofon klarar av att spela in.