lördag 29 september 2012





Efter ett uppehåll så har jag återigen nöjet att leda två kurser i släktforskning.
En i Molkom och en i Karlstad.

Bägge i Vuxenskolans regi - i Karlstad i samarbete med pensionärorganisation.

Liksom tidigare är jag en smula "nervös" vad gäller kursdeltagarnas datorkunskaper.
Relativt goda kunskaper och datorvana är ett måste om man vill börja släktforska. Och det är en kurs i släktforskning och inte datorkunskap jag skall hålla.

Jag kommer att inleda med en introduktion som jag gjort i Powerpoint.



Sedan gäller det för deltagarna att börja nysta upp sin släkt genom att skriva ner eller om det behövs leta reda på sina föräldrars födelsedata. För detta kan man använda DVDn "Sveriges Dödbok" eller någon av skivorna med Sveriges befolkning.

Jag kommer även att ta upp det viktiga att dokumentera sin forskning med källor och för detta rekommenderar jag MinSläkt. Jag har visserligen DISGEN som mitt primära program, men gillar MinSläkt's trädvisning och använder detta program även för mina anor genom import av GEDCOM från DISGEN.


Mellan sammankomsterna finns en repetition samt annat material på en speciell hemsida.
Nedanstående är ett exempel jag hade vid en fortsättningskurs:
fortsättning följer ....

fredag 14 september 2012

I dag fick jag senaste numret av VärmlandsAnor, medlemstidning för Värmlands Släktforskarförening.
Som layoutare av denna publikation lämnade jag in den som tryckfärdig pdf till tryckeriet i förra veckan.

Det första jag kollar är bildkvalitén. De flesta bilderna i denna typ av tidning är redan från början i svart-vitt. Ofta räcker det med en lite nivåjustering för att få bra resultat i tryck.

Färgbilderna, åtminstone de större behandlas i Photoshop med (Bild/Justeringar/Svartvitt) för att justera de olika färgerna till lämplig "gråskala".


Det är inte alltid man behöver göra omvandlingen. Ofta klarar tryckeriets programvara konvertering till s/v alldeles utmärkt.

Det kanske skulle vara trevligt med en tidning i 4-färg. Men jag tror i alla fall att en släktforskartidning uppskattas främst för sitt faktainnehåll. Layouten är visserligen viktig ur textmassesynpunkt, men får inte användas på sådant sätt att texten inte "får plats". Kostnadsaspekten skall man inte heller glömma bort.

Jag har nyss haft en diskussion med vår WEB-redaktör, Gunnar. Vi har ventilerat möjligheten att komplettera tidningen med större bilder på vår hemsida.

Exempel: I detta senaste numret av VA finns en artikel med ett medeltida brev från 1344. En liten bild´i s/v av brevet skulle kunna kompletteras med en större i färg eftersom sådan bifogades artikeln.