söndag 11 december 2016

Fotografera istället för att scanna


  

ALTERNATIV TILL FLATBÄDDSSCANNER


Jag har tidigare nämnt att jag provat att fotografera dia istället för att scanna i min flatbäddsscanner (Epson V750 PRO).



Resultatet var inte vad jag hoppats på - framför allt hade jag ingen bra ljuskälla/ljusbord. Min iPad* lämnade en prickig bakgrund. Det hade kanske kunnat fixas genom att placera dia en liten bit ovanför iPad-skärmen. Men så långt kom jag aldrig.
* Finns app som gör plattan till ett ljusbord.

Istället inköptes en dia/negativscanner som faktisk producerar riktigt hyfsat resultat. Både med dia 24x36 och halvformat 18x24. Även småbildsnegativ kan digitaliseras. Utvecklingen på den sidan går fort och upplösningen blir bättre och bättre.

Denna Plexgear (inköpt hos Kjell&Company) har en upplösning på 14 Megapixel. Det finns en billigare modell som "bara" klarar 5 Mpixel.

Nu fick jag ytterligare ett uppdrag - att digitalisera en större mängd 6x6 färgdia.
Då faller min Plexgear ifrån - klarar bara småbildsformat.

Flatbäddsscannern fungerar men tidsaspekten gör att jag nu skall försöka mig på att fotografera istället för att scanna.

Som ljuskälla har jag skaffat ett riktigt ljusbord från Cyberphoto.se -

Dörr LP200 LED ljusbord 178 x 127 mm (5.000 Kelvin)

(denna modell inköpt hos Cyberfoto är utgången men nya, bättre versioner finns)

Bildresultat för dörr lp200

  

På ljusbordet kan jag placera dia, negativ för fotografering.
Kameran jag använder är en Canon G9. Ingen systemkamera utan med fast objektiv. Dock imponerande närgräns. Den är på 13 Mpixel.
En fördel med denna är att den kan fjärrstyras från dator.
Programmet heter PSRemote och finns hos
https://www.breezesys.com

Med programmet kan man ställa in kameran och data går rakt in i datorn.

För den som har en scanner som bara klarar småbildsformat är ju detta ett sätt att digitalisera större negativ ( 6x6 / 9x12) och glasplåtar.

1 kommentar:

  1. Hej Olle!
    Helt apropå hittade jag en bild som du lagt ut på ett forum där äldre bilders kvalitet diskuterades (2007). Den visade "Åströms lerbråk" 1924. Jag skriver just nu en rapport om ett tegelbruk i Västerås som vi grävt ut och är på jakt efter bilder som kan visa hur arbetet fungerade. Din bild skulle vara perfekt! Kontakta mig på asa@arkeologikonsult.se så snart du kan!
    Tack på förhand/ Åsa Berger

    SvaraRadera