lördag 17 augusti 2013

IPTC


Metadata

De flesta som har en digitalkamera kanske vet att med en tagen bild sparas automatiskt s.k. Exif-data.
Praktiskt innebär Exif-specifikationen att bildfakta registreras och lagras automatiskt i bilden för att sedan kunna användas vid t ex arkivering eller bearbetning av tagna bilder.

Utöver Exif-data Varför inte börja med att i bildfilen lägga in "metadata" - IPTC-information - när du ändå "håller på." OBS! Vissa redigeringsprogram tar bort denna information vid redigeringen!
Saxat från http://www.fotoord.se

"IPTC (International Press Telecommunications Council) är en organisation som standardiserar informationsutbyte mellan nyhetsbyråer och media. De har tagit fram en standard för hur bilder ska märkas (metadata). I IPTC märkningen ingår fält som datum, fotograf, copyright, plats, ort, land, rubrik, bildtext, nyckelord, instruktioner mm. Det har nyligen tillkommit fält med kontaktinformation till fotograf och bildbyrå."

Väldigt många bildbehandlingsprogram stödjer IPTC-standarden. Detta gör att om du märkt bilderna med information om motivet så kan bilddatabaser, redaktionssystem, webgallerier, och andra bildbehandlingsprogram läsa och visa denna information. IPTC-information sparas som ett textfält inne i bildfilen. I med att fler och fler programstödjer XMP, vilken är en ny standard för lagring av metadata tillkommer en hel del metadata utöver IPTC-standarden. Nyare Photoshop lagrar IPTC-informationen som XMP. IPTC-informationen kan läggas in i filer som JPEG, TIFF, EPS, PDF.

I bl.a. Photoshop Elements kan du se och redigera IPTC-informationen under Arkiv->Filinfo (File->

Exempel på Metadata:



Du kan göra en mall som innehåller "standarduppgifterna" så att du inte behöver mata in dessa varje gång.

FÖrresten: du vet väl att du kan komprimera en TIFF-fil med LZW. Denna komprimering är förlustfri, dvs inga detaljer tas bort. Se http://goo.gl/vYuZVa

Varför IPTC?

All information följer med filen.
Du kan infoga copyright-information.
Du kan märka filen (t.ex. Alster)
Filen blir sökbar- även på IPTC-data. T.o.m. Google ger sökträffar på metadata

TILLÄGG

När man lägger in bilder med metadata på nätet eller redigerar dom så kan ibland metadata raderas.
T.ex. Facebook plockar bort dessa. Då kan ett pålagt vattenmärke vara lösningen. 

IPTC i utforskaren

Det går faktiskt att använda Windows utforskare (åtminstone i Win7) för att lägga till metadata:

 

1 kommentar:

  1. Jag skall försöka scanna in bilder och använda ITPC men testade lite och det verkar som Ancestry.com inte klarar av att återanvända informationen se http://minancestry.blogspot.se/2013/12/test-using-itpc-data-in-adobe.html

    SvaraRadera