fredag 14 september 2012

I dag fick jag senaste numret av VärmlandsAnor, medlemstidning för Värmlands Släktforskarförening.
Som layoutare av denna publikation lämnade jag in den som tryckfärdig pdf till tryckeriet i förra veckan.

Det första jag kollar är bildkvalitén. De flesta bilderna i denna typ av tidning är redan från början i svart-vitt. Ofta räcker det med en lite nivåjustering för att få bra resultat i tryck.

Färgbilderna, åtminstone de större behandlas i Photoshop med (Bild/Justeringar/Svartvitt) för att justera de olika färgerna till lämplig "gråskala".


Det är inte alltid man behöver göra omvandlingen. Ofta klarar tryckeriets programvara konvertering till s/v alldeles utmärkt.

Det kanske skulle vara trevligt med en tidning i 4-färg. Men jag tror i alla fall att en släktforskartidning uppskattas främst för sitt faktainnehåll. Layouten är visserligen viktig ur textmassesynpunkt, men får inte användas på sådant sätt att texten inte "får plats". Kostnadsaspekten skall man inte heller glömma bort.

Jag har nyss haft en diskussion med vår WEB-redaktör, Gunnar. Vi har ventilerat möjligheten att komplettera tidningen med större bilder på vår hemsida.

Exempel: I detta senaste numret av VA finns en artikel med ett medeltida brev från 1344. En liten bild´i s/v av brevet skulle kunna kompletteras med en större i färg eftersom sådan bifogades artikeln.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar